Artikel i Jyske medier – Smakketræf i Ribe 2018

Søfartens Ribe fejret i sus og høj solskin

AF: HEIDI BJERRE-CHRISTENSEN JydskeVestkysten 7. juli 2018

Ribes tætte forbindelse til sin maritime historie blev igen i år festligholdt med en velbesøgt, maritim dag på Skibbroen.

Ribe: Skibbroen i Ribe summede som vanligt af liv, kommentarer og spørgsmål, da den traditionelle Maritim Dag lørdag løb af stabelen i høj solskin tilsat god, vestjysk blæst.

Boder med ting, du ikke vidste, du manglede – og hvor skulle man ellers finde dem, hvis ikke i Danmarks ældste handelsby – tilsat godt med den maritime stemning, der kan spores mange hundrede år tilbage. Ja, faktisk viser arkæologiske studier, at der har været søfart fra Norge til Ribe længe før vikingetiden tog sin begyndelse. Således rejste de tidlige vikinger til Syddanmark senest omkring år 725 – og altså længe før, at vikingetiden officielt havde sin begyndelse.

Foto: Martin Ravn.

Formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), havde en fod i både fortid og nutid, da hun holdt velkomsttalen:

– Ribes maritime historie giver genlyd op til 2018. For generelt handler det om, at man bruger sin platform til udvikling og erhverv. Og ikke mindst til konstant destinations-udvikling. For jeg tror efterhånden, folk er klar over, at vi ikke er det mørke Jylland, men i stedet det grønne Jylland. Det er formidlet til verden, men som jeg tidligere nævnte, så skal det fortsat udvikles, dyrkes og nærmest prædikes, lød det blandt andet fra byrådspolitikeren.

Ros til ildsjæle

Ros var der også til de ildsjæle, der nu i efterhånden en del år har stået for Maritim Dag, nemlig folk fra Ribe Bykernes Beboerforening, Kultur- og Musikforeningen Quedens, Gammelt Præg og Ribe Sejlklub samt andre borgere med interesse i Ribes maritime liv.

– Det er en dag, der bevidner den dedikation fascination og passion for naturen, de geologiske værdier og ikke mindst vores kulturhistorie. Denne dag favner mange interessenter, og hyldesten i talen skal bestemt gå til de initiativrige folk, der lægger kræfter i en dag som denne og formidler områdets natur og kultur, sagde Karen Sandrini, inden turister og ripensere rigtig blev sluppet løs i dagens program på Skibbroen og Hovedengen.

Nationalparkskibet lå til kaj på sin plads ved Skibbroen, vikingerne var der også i form af Ribe VikingeCenter, der kom med vikingernes båd, der var smakketræf på Ribe Å og demonstration af en redningsflåde, som det heldigvis lykkedes fint at få blæst op, shantykoret stod for den ægte maritime stemning sammen med fiskeauktionen, og derudover var der masser af Vadehavs-specialiteter at kaste sig over ved boderne – blandt andet lækker honning – men også så meget, meget andet, som det hører sig til på en af Ribes maritime dage.